Weetjes over zink

1. Zinkartikelen bij uitgestelde plaatsing droog opslaan.

2. Zink Corrosie / Patinaproces : 

De zogenaamde “vlekken” op het walsblanke zink worden veroorzaakt door de weersomstandigheden en zetten het patina proces op gang.

Na verloop van tijd zullen de producten hun donkergrijze (patina) kleur krijgen.

Patinaproces
Titaanzink dankt zijn uitstekende corrosiebestendigheid aan de spontane vorming van een onoplosbare laag op het oppervlak, die bestaat uit een chemische verbinding van zink, water, zuurstof, waterstof en koolzuur. Deze verbinding wordt aangeduid met ‘basisch zinkcarbonaat’. Deze patinalaag is geen oxide laag, om een patinalaag te vormen moeten alle vormende elementen aanwezig zijn:

 

  • Zn + O2   => ZnO + H2O    => Zn(OH)2 + CO2      => ZnCO3
  • zink + zuurstof => zinkoxide + water => zinkhydroxide + kooldyoxide => zinkcarbonaat

De exacte samenstelling van deze patinalaag is voor een deel afhankelijk van het milieu, waarin de laag wordt gevormd. In de ‘normale’ buitenatmosfeer hebben we te maken met een aantal bijkomende factoren zoals:
– neerslag:  regen, sneeuw, hagel, mist, condens
– luchtverontreiniging:
* uitstoot van een grote verscheidenheid van chemische stoffen, veroorzaakt door industrie, verkeer enz.
* zeezout in de kustgebieden
* zand en stof, die door sterke wind worden meegevoerd

Al deze factoren komen, afhankelijk van de geografische plaats, in diverse variëteiten in onze atmosfeer voor en hebben in combinatie met elkaar een meer of minder belangrijke invloed op de mate van corrosie of slijtage. De dikteafname van het materiaal is afhankelijk van het milieu, namelijk landelijk, stedelijk, industrieel en kust en combinaties hiervan. Titaanzink, zowel walsblank (NATUREL) als geprepatineerd (NOVA en NOIR), kan in meer of mindere mate kleurnuanceverschillen gaan vertonen nadat het in de buitenlucht wordt toegepast en het natuurlijke patinaproces is begonnen.

Aan de kust.
Bij toepassingen van zink aan de kust wordt het oppervlak blootgesteld aan de zoute lucht. Wanneer walsblank zink wordt toegepast, zal bij voldoende aanbod van water de patinalaag normaal opbouwen. Bij delen die niet direct beregend worden en daardoor afhankelijk zijn van vocht in de lucht zal het patinaproces langzamer verlopen. Dit is zichtbaar door de grillige verkleuring van het materiaal en de langere periode voordat de patinalaag is opgebouwd en de egaal lichtgrijze kleur ontstaat. De combinatie van zoute lucht en een gebrek aan direct regenwater geven verkleuringen op het oppervlak. Deze visuele effecten zijn onvermijdelijk en onomkeerbaar.

Walsblank (naturel)
Al deze factoren komen, afhankelijk van de geografische plaats, in diverse variëteiten in onze atmosfeer voor en hebben in combinatie met elkaar een meer of minder belangrijke invloed op de matte van corrosie of slijtage. De dikteafname van het materiaal is afhankelijk van het milieu, namelijk landelijk, stedelijk, industrieel en kust en combinaties hiervan. Titaanzink, zowel walsblank (NATUREL) als geprepatineerd (NOVA, NEO en NOIR), kan in meer of mindere mate kleurnuanceverschillen gaan vertonen nadat het in de buitenlucht wordt toegepast en het natuurlijke patinaproces is begonnen.

 

3. De volgende materialen hebben een negatieve invloed op zink:

 

  • koper: het spanningspotentiaal tussen zink en koper leidt ertoe, dat koper niet toegepast kan worden boven zink. Indien dit wel gebeurt zal het zink versneld afbreken (elektrochemische of spanningscorrosie). Voor een bliksemafleider kan het beste aluminium in plaats van koper gekozen worden. Dit is een doorlopend proces en zorgt uiteindelijk voor gaten in het materiaal.
  • onbeschermde (APP-gemodificeerde) bitumineuze dakbanen: oxidatiezuur-/ bitumencorrosie door aflopen van regenwater tast het materiaal aan. Dit is een doorlopend proces en zorgt uiteindelijk voor gaten in het materiaal.
  • rieten daken: uit riet komt zuur vrij dat het zink aantast.
  • hout, eikenhout en Western Red Cedar: optische invloed (afloopsporen) en aantasting zink.
  • oude dakpannen: aantasting zink.
  • afdichtingmaterialen (siliconenkit op acetoxy- of azijnzuurbasis): aantasting zink.
  • verf, coatings op PVC-basis: aantasting zink. Als de verf gedroogd is zal er geen aantasting meer plaatsvinden.
  • houtbeschermingsmiddelen: optische invloed (afloopsporen)
  • mineralische bouwstoffen (kalk, gips, cement, mortel) in combinatie met vocht: aantasting zink. Indien deze bouwstoffen droog of gedroogd zijn, treed geen aantasting meer op.
  • reinigingsmiddelen: optische invloed (afloopsporen)
  • strooizout in combinatie met vocht: aantasting zink
  • invloed van stookolie: Verbrandingsgassen van stookolie kunnen resulteren in donkere afzetting op het oppervlak van zink. Dit heeft geen negatieve invloeden op het materiaal.
  • cloriden uit de lucht: In een zeeklimaat kunnen zouten (chloride) uit de lucht zich gaan afzetten op zink. Dit uit zich in witte vlekken en treed met name op bij plaatsen die niet geregeld schoonspoelen door regenwater, zoals de onderzijde van overstekken.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »